Muoti on monelle meistä suuri intohimo. Eihän unohdeta kuitenkaan meidän kaunista luontoa, kun kulutetaan vaatteita ja tehdään valintoja? Pienetkin teot merkkaavat ja jokainen me voimme tehdä voitavamme. 

Vuokraa Miia Halmesmaan mekkoja vaatelainaamo Bonicista.

Faktahan on, että me tarvitaan vaatteita aina. On tärkeää koota vaatekaappiin niitä itselle tärkeitä kulmakiviä ja omistaa sellaisia luottotuotteita, jotka voit pukea hyvillä mielin päälle tilanteessa kuin tilanteessa. Ja onhan se nyt aika ihanaa ostaa uusi vaate ja innostua sen tuomasta ilosta. Näistäkin asioista huolimatta me voimme tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja ja tekoja.

Onneksi kuluttajat ovatkin jo hyvää vauhtia matkalla yhä vastuullisempaan suuntaan, mikä tietysti pakottaa vaatebisneksenkin kiinnostumaan ja paneutumaan ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin. Listaamme nyt viisi askelta, joita seuraamalla omasta kuluttamisesta voi tehdä vastuullisempaa.

Suojaa luontoa vuokraamalla vaatteita.

1. Osta vähemmän vaatteita. Tarvitsetko muka oikeasti niin paljon? ;)

Käsi pystyyn kenellä notkuu vaatekaapin hyllyillä käyttämättömiä tai erittäin harvoin käytettäviä vaatteita. Mitäpä, jos vaatekaappisi kokisi muodonmuutoksen ja rakentaisit sen ihan uudella tavalla? Pitäisit siellä ainoastaan ne vaatteet, joita oikeasti käytät usein ja jotka palvelevat sinua uskollisesti kerrasta toiseen. Ostaisit tulevaisuudessa vähemmän ja vain sellaisia vaatteita, joille oikeasti tulee käyttöä. Uutta ostaessa voisit vaikkapa esittää itsellesi kysymyksen, että tarvitsetko sinä oikeasti tätä vaatetta ja tuleeko sille käyttöä useissa eri tilanteissa, vai olisiko se kuitenkin parempi jättää sinne kaupan hyllylle? Vaatekaappisikin pysyy mukavasti järjestyksessä, kun sieltä löytyy vain ne harvat ja valitut helmet.  

Vaatevuokraamo Bonicista löydät vaatteita lainaan.

2. Laatua, laatua! Panosta siihen, sillä nämä vaatteet palvelevat sinua vuodesta toiseen.

Mitä tulee muotiin ja vaatteisiin, kannattaa määrä korvata laadulla. Korkealaatuiset vaatteet nimittäin kestävät aikaa ja käyttöä. Tämähän tietysti tuntuu kukkarossa eri tavalla, mutta loppupeleissä se tulee kuitenkin edullisemmaksi panostaa vaatteiden laatuun ja kestävyyteen. Verrattuna siihen, että ostelisit niitä usein esimerkiksi pikamuotiliikkeistä vanhojen hajottua tai mentyä muodista pois. Ja onhan laadukkaat vaatteet aivan ihania! Materiaalit tuntuvat uskomattoman hyvältä päällä ja niitä on ilo esitellä niin töissä kuin vapaa-ajallakin.

Ida Sjöstedtin kaunis mekko vaatevuokraamo Bonicista

3. Pese vähemmän. Saat vaatteet puhtaiksi muillakin keinoin!

Vaatteiden pesu kuluttaa huimasti vettä ja energiaa. Käytetyt pesuaineet myös kasvattavat kemikaalikuormaa. Vaatteita pestään pesukoneissa tosi paljon ja sitä voisi vähentää ihan merkittävästi. Ja ehei, emme tietenkään tarkoita, että nyt sinun täytyy kulkea likaisissa ja haisevissa kuteissa ympäri kyliä, koska niiden pesu kuormittaa luontoa. Kerromme sinulle pari vaihtoehtoista tapaa pitää vaatekappaleet puhtaina ja raikkaina.

Suosittelemme kokeilemaan vaatteen pakastamista. Kylmä tappaa bakteerit ja on hellävaraisempi ratkaisu, kuin pesukone. Pakastaminen toimii ihan täydellisesti vaatteille, jotka korkeintaan haiskahtavat hieman dödön ja hien sekoitukselta. Jo yön yli pakastaminen auttaa raikastamaan vaatteen, mutta mitä kauemmin maltat pitää sitä kylmässä, sen parempi. Toinen oiva tapa virkistää vaate on sen tuulettaminen. Jotkut vaatteet, kuten farkut, itseasiassa suositellaankin nimenomaan tuulettamaan, eikä niitä kannatakaan aina nakata pesukoneeseen. Voit myös ostaa hajunpoistosuihketta, jota suihkuttelet vaikkapa paitojen tai mekkojen kainaloihin aina tarvittaessa käytön jälkeen. Lisäksi vaatteita voi höyryttää ja sillä tavoin freesata ja hoitaa niitä tehokkaasti.

Tuuleta vaatteet pesemisen sijaan

 4. Yritä ostaa lähellä tuotettua niin paljon kuin mahdollista, siinä on paljon hyötyjä.

Aina ei tule ajatelleeksi missä vaatteet on tuotettu ja millä lailla ympäristövaikutukset on otettu huomioon tuotannossa. Pikamuotia valmistetaan nopeasti ja halvalla, mikä yleensä tarkoittaa sitä, että eettiset ja vastuulliset asiat on jätetty taka-alalle. Lähellä tuotettuja vaatteita kannattaakin suosia mahdollisuuksien mukaan paljon, sillä ne eivät kuormita ympäristöä yhtä paljon jo pelkästään sen vuoksi, että niitä ei tarvitse kuljetella ympäriinsä pitkiä matkoja. Lisäksi Euroopassa on lain säätämät velvollisuudet ympäristön huolehtimisesta. Sekä myös työntekijöiden oikeuksista, mikä on tietenkin iso plussa lähellä tuotettujen vaatteiden ostamisessa.

Kotimaista muotia BonicistaMiia Halmesmaan Lush -mekot, Anne-Mari Pahkalan kimonot sekä Mirkka Metsolan vaatteet ovat kaikki valmistettu lähellä meitä.  

5. Vuokraa erilaisia asuja, mutta älä ehkä kuitenkaan alusvaatteita. ;)

Last, but definitely not least! Kun sinulla on vaatekaapissasi vain ne aarteet, joita rakastat ja jotka palvelevat sinua arjessasi täydellisesti, voit piristää vapaa-aikaasi ja juhlatilaisuuksia hankkimalla upean outfitin vaatevuokraamon valikoimasta. Vuokraamalla vaatteita sinun ei tarvitse ostaa uusia asuja juhlia ja muita erityisiä tilanteita silmällä pitäen. Lisäksi saat täydellisen mahdollisuuden kokeilla uusia, erilaisia sekä villejäkin tyylejä! Vuokraaminen on moderni ja edullinen tapa pukeutua laadukkaisiin ja vastuullisiin designer -vaatteisiin sekä sellaisiin vaatteisiin, joita et välttämättä edes haluaisikaan omistaa.

Ivana Helsingin vaatteita voi nyt vuokrata vaatelainaamo Bonicista

Erinomaisia tilanteita, joihin kannattaa vuokrata vaate ovat muun muassa treffit kiinnostavan tindermätsin kanssa, ystävien järjestämät bileet, valmistujaiset, omat tai muiden synttärit, esiintymistilanteet tai vaikkapa tärkeät työtapaamiset, joihin haluat tuoda tyylillä hieman särmää.  

Ida Sjöstedtin jakku ja housut voi vuokrata vaatelainaamo Bonicista

Muutos lähtee meistä

Muutos lähtee meistä kuluttajista. Näiden tässä postauksessa mainittujen lisäksi on vielä useita eri keinoja, joilla voimme tehdä vastuullisempia valintoja; käytettynä ostaminen, materiaalivalinnat sekä asianmukainen vaatehuolto. 

Pirtein terkuin,

Bonicin mimmit 

Kommentit

Jenni sanoi:

Lähdettä tuolle tiedolle että kylmä tappaisi bakteereita? Pikaisella googlettamisella asia ei ole niin.

Jätä kommentti